Scroll Top
Antroewa is Bitter maar gezond

Surinaamse Antroewa

De Surinaamse Antroewa is een bittere groente soort van de nachtschade familie. De Antroewa is verwant aan de aubergine en wordt al eeuwen intensief gebruikt in de Surinaamse keuken. Maar is Antroewa wel gezond voor je? En wat zijn de gezondheidsvoordelen verbonden aan de Surinaamse groenten Antroewa?

Wat is de Nutritionele waarde van Antroewa?

Antroewa is een erg gezonde plant die weinig vetten, eiwitten en koolhydraten bevat. Gezien de Antroewa verwand is aan de aubergine zit deze groente evenzeer bomvol kalium, magnesium, calcium en koper. In de aubergine zien we daarnaast ook heel wat vitamine B, Vitamine C, antioxidanten en gezonde vetten.

Daarnaast bezit Antroewa eveneens Betacaroteen wat door het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Vitamine A – ook wel retinol genoemd – is erg belangrijk voor een goede huid, de gezondheid van onze ogen en een goed immuunsysteem.

Waar wordt Antroewa voor gebruikt?

Wat is Antroewa? Surinaamse Groenten
Wat is Antroewa? Surinaamse Groenten

Antroewa wordt vooral gebruikt om mee te koken en heerlijke Surinaamse curries of met zoutvlees mee te maken. Toch wordt niet enkel de vrucht van de plant gebruikt, ook de wortel van de Antroewa plant wordt geoogst. De wortel wordt onder andere ingezet tegen bronchitis, pijn aan de spieren, wormen, verzorging van wondjes en astma terwijl de zaadjes gebruikt kunnen worden tegen tandpijn.

De wortel wordt gekookt in water om een soort thee te maken. Toch moet je oppassen met Antroewa wortelthee. De wortels bevatten namelijk net als alle andere bittere groenten een beetje cyanide. Cyanide kan erg giftig zijn met de dood tot gevolg wanneer je hier te veel van inneemt.

 

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Antroewa?

De Surinaamse Antroewa is een erg gezonde groente waar heel wat gezondheidsvoordelen aan vast hangen. Wij zetten de voordelen alvast even voor jou op een rijtje.

  1. Antroewa is goed voor het hart.

Antroewa kan een positieve invloed hebben op hart en bloedvaten. Enkele keren per week Antroewa in de maaltijd verwerken blijkt uit studies een ontspannend effect te hebben op het lichaam. Hierdoor verbetert niet enkel de circulatie maar kan de cholesterol eveneens op een gezond niveau blijven. Daarnaast is het zo dat de fytonutrienten die in aubergineachtige groenten gevonden worden hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes kunnen voorkomen.

  1. Antroewa vermindert het risico op kanker

Ook is uit studies gebleken dat Antroewa het risico op kanker kan verminderen. Zo bleek aubergine een positieve invloed te hebben op de behandeling van darmkanker gezien de aubergine een vezelachtige groente is. Eveneens zien we dat de huid van aubergines het antioxidant nasunine bevat. Dit antioxidant kan de groei van tumoren vertragen.

  1. Antroewa bevordert de spijsvertering

Zoals hierboven vermeld is de Antroewa net zoals de aubergine een erg vezelachtige plant. Dit helpt de spijsvertering bevorderen. Dankzij deze goede spijsvertering is het makkelijker voor je lichaam om afval, gifstoffen en chemicaliën uit te scheiden.

  1. Antroewa is tevens goed voor het haar, de huid en je nagels

Omdat Antroewa boordenvol goede antioxidanten en vitamines zit is deze groente erg goed voor je haar, je huid en je nagels. De retinol uit het betacaroteen bijvoorbeeld zorgt voor een gladde huid terwijl het hoge watergehalte in Antroewa je haar mooi glanzend houdt. Antroewa is eveneens gelinkt aan een verbeterde haargroei.

  1. Antroewa is goed voor mensen die gewicht willen verliezen

Wanneer je op dieet bent is Antroewa je beste vriend. Deze groente heeft een laag aantal calorieën en bevat weinig koolhydraten. Daarnaast zorgen de vezels in de antroewa ervoor dat jij je langer vol en verzadigt voelt.

  1. Antroewa kan je helpen stoppen met roken

Net zoals andere aubergines bevat Antroewa kleine hoeveelheden nicotine. Wanneer je probeert te stoppen met roken kan regelmatig Antroewa eten de drang naar een sigaret verminderen.

  1. Antroewa helpt bij ijzerverlies tijdens de menstruatie

Heel wat vrouwen hebben problemen met ijzertekorten tijdens de menstruatie. Dit kan lijden tot flauwtes maar eventueel zelfs flauwvallen. Dankzij het hoge ijzergehalte in deze Surinaamse aubergine kunnen vrouwen tijdens hun menstruatie aan een natuurlijke bron van ijzer komen.

  1. Antroewa is goed voor diabetici

Antroewa en andere aubergines zijn een bron van vezels en trage suikers die de bloedsuikerspiegel helpen regelen. Daarnaast helpt de Antroewa eveneens bij de absorptie van glucose.

  1. Antroewa helpt de oogdruk verlagen bij glaucoma patiënten

In een recente studie stelde men vast dat het eten van Antroewa de druk op de ogen bij glaucoma patiënten aanzienlijk kan doen afnemen.

  1. Antroewa is goed voor de gezondheid van de darmen

Mede omdat Antroewa zoveel vezels bevat is deze Surinaamse groente erg goed voor de darmen. Het zorgt ervoor dat de stoelgang regelmatiger is en helpt een opgeblazen gevoel te verminderen.

Wat is Antroewa?
Wat is Antroewa?

 

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Comments (1)

Je hebt een leuke blog site en er is een groot deel van de
uitstekende informatie hier !.

Leave a comment