Scroll Top
Wat is Tayerblad? Surinaamse Bladgroenten

Last van een hoge bloeddruk, eet meer SURINAAMSE Bladgroenten.

Ook last van symptomen zoals een hoge bloeddruk? Dan heb ik de oplossing voor jou!

Eerder in mijn blog heb ik aangegeven dat in 2015 bij mij LUPUS is geconstateerd. Het is een auto-immuun ziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Vanaf 2015 tot aan 2018 is mijn lichaam relatief symptoom-vrij geweest. Helaas, kreeg ik dit jaar last van de symptomen van LUPUS.

Ik ben altijd vrij huiverig geweest om het medicijn ‘Prednison’ in te nemen. Ik ben geen fan van medicijnen. Dus als het niet hoeft doe ik dit ook liever niet! Maar op een gegeven moment in 2018 ontkwam ik hier gewoon niet meer aan. Mijn gewrichten waren zo opgezwollen dat ik verging van de pijn en weinig kon bewegen. Laat ik zeggen dat toen mijn kwaliteit van leven in gevaar kwam, ik niet langer de luxe had om dit medicijn te weigeren.

Hoge Bloeddruk Natuurlijke Remedies
Hoge Bloeddruk Natuurlijke Remedies

Op dat moment werden er allerlei onderzoeken op mij uitgevoerd in het AMC. Hier heb ik te horen gekregen dat ik een te hoge bloeddruk had. De dokters adviseerden mij om deze zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Ze schreven hiervoor medicijnen uit, waar ik niets van wilden weten. Dus ik ben op zoek gegaan naar een manier waarop ik deze niet hoefden te gebruiken.

Zo gezegd, zo gedaan, ik ging letten op mijn levensstijl. Een groot gedeelte van je levensstijl is wat je eet. Dit heeft mijn ogen geopend voor het belang van een gezonde levensstijl, wat direct te maken heeft met de voedingstoffen die je binnenkrijgt.

Zo ben ik erachter gekomen dat bladgroenten en Surinaamse bladgroenten enorm belangrijke voedingstoffen bezitten. Ze zitten namelijk vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat het risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk afneemt. Dat laatste is waarom ik dus veel bladgroenten eet:)

Het is mij gelukt om mijn bloeddruk onder controle te krijgen zonder de hulp van medicatie, dit wilde ik met jullie delen. Wie weet heb jij of iemand die je liefhebt hier iets aan

Surinaamse Bladgroenten op het menu

Natuurlijke remedie tegen een hoge bloeddruk

Je wilt lekker eten, maar heb een hoge bloeddruk. Dit kan soms lastig zijn, je mag geen zout, geen vet, niet te veel zuivel. Allemaal restricties, waar je rekening mee moet houden. Misschien heb je het al wel een gehoord, maar lekker eten hoeft niet ongezond te zijn. Dit geld ook voor een dieet voor een hoge bloeddruk.

Wist u dat u best rucola, spinazie en rode bieten vanaf het menu kan bestellen. Maar er zit toch nitraat in, ik hoor het u denken. Maar ik heb nieuws voor u, Nederlandse wetenschappers hebben aangetoond dat  nitraatrijke groentes binnen vijf uur de bloeddruk verlagen.

Er bestaan zoveel groene bladgroenten die rijk zijn aan nitraat en kalium, de precies stoffen die nodig zijn om je hoge bloeddruk te verlagen. U hoeft dus echt niet elke dag spinazie te eten om dit voor elkaar te krijgen. Er bestaan wereldwijd zo’n 1000 verschillende soorten die voor hetzelfde effect zorgen.

Surinaamse Gezonde Bladgroenten,
wilt u meer weten over deze Surinaamse groenten, klik dan op de link:

Kalium

Kalium is een mineraal dat voornamelijk te vinden is in groenten en fruit, peulvruchten, zaden en noten. Zoals broccoli, groene bladgroenten (boerenkool, spinazie, peterselie, basilicum), avocado, tomaten en bananen, en groente kiemen. Een gezond dieet bestaat uit grote hoeveelheden Kalium om de hoeveelheid natrium (zout), dat tegenwoordig in overvloed in onze producten wordt verwerkt, af te voeren. Daarnaast is het tevens zo belangrijk dat onze voedingsmiddelen minder vetten bevatten, producten zoals fruit en bladgroenten en vol granen.

Natrium

Als men last heeft van een hoge bloeddruk, wordt men aangeraden om het mineraal natrium (zout) te vermijden. Eigenlijk is dit heel raar, want we hebben allemaal zout nodig, alleen niet in de mate waarin het tegenwoordig in ons eten wordt verwerkt. Dit is ook de reden waarom het verstandig is, om zelf meer te gaan koken. Hierdoor kun je de keuze maken, hoeveel zout je binnenkrijgt. Want uiteindelijk hebben we allemaal een beetje zout nodig.

Het is bewezen dat voedingsmiddelen die een hoog kalium gehalte bevatten (zoals groenten en fruit) automatisch een laag natrium gehalte bevatten. Vandaar dat een gezond voedingspatroon rijk is aan groenten en fruit. Het grappigs is dat het dus ook kleine hoeveelheden natrium bevat ondanks dat de doctoren u adviseren dit te vermijden.

Hiernaast bevatten veel groene bladgroenten nitraat. Sommige zeggen dat deze stof niet goed voor je is. Dit is momenteel nog niet bewezen en de negatieve gevolgen ver van duidelijk aantoonbaar zijn. Nitraat heeft namelijk wel een groot aantal bewezen goede werkingen zoals;

 1. Een gunstige invloed op de bloeddruk.
 2. Een verbetering van de sportprestaties.
 3. Een bijdrage aan de bestrijding van ziektekiemen.

Een beetje natrium in je lichaam is dus helemaal zo slecht nog niet. Te veel daarentegen verstoort de vochtbalans in het lichaam. Te veel natrium zorgt ervoor dat de bloedvaten zich gaan vernauwen. Hierdoor moet het hart harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Wanneer de bloedvaten al vernauwd zijn door vastzitten cholesterol in de bloedvaten, wordt het nog lastiger om het bloed door de nauwe bloedvaten te pompen. Hierbij kan het voor komen dat het hart niet voldoende bloedtoevoer krijgt en men een hart aanval in gang zet. De rol die kalium hierin speelt is dat het natrium afvoert. Kalium is bijzonder effectief wanneer er te hoge bloeddruk is door een te hoge zout inname.

Maar wees gewaarschuwd net zoals bij spinazie kun je dit beter niet voor een tweede keer opwarmen. Natrium komt dan in vele hogere concentraties voor, dat zeker niet ten goede komt van uw gezondheid.

Hoe groener het blad, hoe meer magnesium het bevat. Hoe komt dit eigenlijk?
Wist je dat het mineraal, magnesium een stof bevat dat ‘chlorofyl’ heet? Deze stof zit in de bladeren van de groene bladgroenten. We noemen ze groene bladgroenten omdat ze groen zijn, natuurlijk! Dit komt door de stof ‘chlorofyl’ die de groene bladgroenten hun kleur geeft.
Denk dan aan groenten zoals Sopropo en Antroewa.

Dus hoe groener de bladgroenten, hoe meer magnesium ze bevatten. Kalium gaat verhoging van de bloeddruk tegen. Calcium draagt bij aan de opbouw en onderhoud van het skelet.

Surinaamse Groene bladgroenten
Iets meer over de Surinaamse groene bladgroenten. Ze bevatten namelijk een bijzondere mix aan oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels. De oplosbare vezels zijn cholesterolverlagend en de niet-oplosbare vezels zijn stimulerend voor een goede spijsvertering. Daarnaast bevatten de Surinaamse groene bladgroenten veel aminozuren, te vinden in spinazie, tayerblad, kankoen dagoeblad, enz. Voorbeeld van deze aminozuren zijn:

 • Lysine, het lichaam kan deze stof niet zelf aanmaken en kan het dus alleen verkrijgen via voeding. Lysine verbetert onder meer de concentratie en bevordert het weefselherstel.
 • Alfalinoleenzuur, is een essentieel vetzuur, vooral te vinden in postelein, spinazie en waterkers, Het verminderd het risico op hart- en vaatziekten.

Let op! Sommige Surinaamse groene bladgroenten bezitten een hoog gehalte aan vitamine K. Door dit hoge gehalte kunnen ze de werking van bloedverdunners tegengaan. Als u twijfelt over de werking, ga dan naar uw behandelend arts voor een aangepast advies.

Belang
Maar wat is het belang van deze extra voedingstoffen?
Sommige onder ons hebben wel eens gehoord van de belangen van vitamine en mineralen. Maar voor de mensen onder ons die dit niet weten of vergeten zijn:

 • Vitamine C en E zijn beide goed voor het immuunsysteem.
 • Vitamine K helpt bij de bloedstolling.
 • Foliumzuur is van belang bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
  Het voorkomt hartaandoeningen en sommige aangeboren afwijkingen.
 • IJzer speelt een essentiële rol in de aanmaak van bloed.
 • Magnesium is goed voor het hart.
 • Kalium gaat verhoging van de bloeddruk tegen.
 • Calcium draagt bij aan de opbouw en onderhoud van het skelet.

Tips

 1. Hoe verser, hoe beter
  Surinaamse bladgroenten bevatten de meeste vitamine, mineralen en aminozuren wanneer ze net geoogst zijn. Alles wat je met deze groente doet, zal de afnamen van deze stoffen verminderen. Koken, frituren, invriezen enz. Dus laat ze niet te lang liggen en doe er niet te veel mee zodat u de meeste gezonde stoffen binnenkrijgt.
 1. Evenwichtig dieet!
  Het is belangrijk om diverse soorten bladgroenten te eten in een evenwichtige combinatie met andere groenten en fruit. Elke dag een bord spinazie of Surinaamse badgroenten is geen goed idee.

Dus denk eraan, neem vooral die lekkere groene groenten mee naar huis. Je zult er zeker niet slechter van worden!

De 10 belangrijke punten en manieren om hoge bloeddruk te beheersen zonder medicatie

 1. Onderzoek je levensstijl.
 2. Minder zout (Natrium) eten
 3. Verlies die extra kilo’s en minimaliseer de omvang van je middel. Vaak neemt je bloeddruk toe, wanneer je gewicht toeneemt.
 4. Ga meer sporten. Maak het routine matig, zodat je elke dag voldoende beweegt.
 5. Zorg voor een gezond dieet.
  • 200 gram groenten.
  • 75 gram vlees of vis (drie keer per week vlees en twee keer per week vis).
  • 100 gram aardappels, rijst of pasta.
 6. Reduceer natrium in je dieet. Natrium is namelijk een stof die je bloeddruk radicaal verhoogt.
 7. Verhoog het Kalium niveau in je dieet. Kalium helpt uw ​​nieren om meer natrium via de urine kwijt te raken. Dit verlaagt op zijn beurt je bloeddruk.
 8. Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Het is en blijft een giftige stof die lastig is voor uw lever en nieren om te verwerken.
 9. Stop met roken.
 10. Verminder cafeïne.
 11. Verminder stress.
  Stress kan op zichzelf je bloeddruk omhoog jagen.

  • Gebruik hiervoor meditatie, mindfulness of zoek een andere manier om effectief je stressniveau te verlagen.

 

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Comments (1)

[…] keuken. Maar is Antroewa wel gezond voor je? En wat zijn de gezondheidsvoordelen verbonden aan de Surinaamse groenten […]

Leave a comment