Scroll Top
Zwarte Knoflook is Gezond

Mijn broer deed me in Februari een ticket voor de Gezondheidsbeurs cadeau. Ik besloot dan ook om samen met hem en mijn moeder naar Utrecht af te zakken om de Gezondheidsbeurs bij te wonen.

Zoals je reeds in mijn vorige blogpost over gezonde thee met citroengras en pandan kon lezen, kwam ik op de Gezondheidsbeurs heel wat interessante standhouders en nieuwe producten tegen. Zo ontdekte ik daar ook het merk Floky dat zwarte knoflook aanbiedt.

Zwarte knoflook? Wat is dat nu weer voor iets? Je kent me nu natuurlijk al wel een beetje – ik wou die zwarte knoflook dan ook meteen proeven!

Hoewel zwarte knoflook niet gebruikt wordt in de Caribische of Surinaamse keuken, wil ik het toch op mijn blog bespreken, net omdat zwarte knoflook zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Zo is zwarte knoflook maar liefst 5 keer gezonder dan witte knoflook!

En hoewel, zoals eerder vermeld, zwarte knoflook niet gebruikt wordt in Surinaamse gerechten kan de zachte smaak van zwarte knoflook een interessante toevoeging zijn.

Wat is zwarte knoflook nu precies?

Zwarte knoflook is eigenlijk gewoon witte knoflook die een maand rijpt en dan onder hoge temperaturen gefermenteerd wordt. Dit fermentatieproces zorgt er dan voor dat de zwarte knoflook zijn donkere kleur verkrijgt. Daarnaast bekomt de knoflook ook een erg zachte textuur en een zoete smaak. Het fermentatieproces zorgt er ook voor dat de scherpe smaak en de slechte geur volledig verdwijnen.

Gezondheidsvoordelen Zwarte Knoflook
Gezondheidsvoordelen Zwarte Knoflook

Naar wat smaakt zwarte knoflook?

Zoals hierboven uitgelegd heeft zwarte knoflook een zoete smaak gezien de scherpe looksmaak geneutraliseerd werd tijdens het fermenteren. Je kan het eigenlijk best vergelijken met een romige en milde balsamicoazijn met de ondertonen van een pittige knoflook.

Hoe schil je zwarte knoflook?

Zwarte knoflook schil of pel je op dezelfde manier als witte knoflook. Je moet dus allereerst de teentjes van elkaar halen om daarna met een keukenmesje de huid van de knoflook open te snijden.

Waar koop je zwarte knoflook?

Heel wat supermarkten stockeren de dag van vandaag zwarte knoflook. Je kan best even kijken bij de kruiden of in de versafdeling – je kan ook altijd een medewerker vragen. Als jouw lokale supermarkt geen zwarte knoflook heeft kan je dit altijd makkelijk en snel online bestellen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwarte knoflook?

Net zoals witte knoflook is zwarte knoflook erg gezond. Je kan het dus niet enkel gebruiken om je eten een betere smaak te geven, je lichaam wordt er ook beter van. Zwarte knoflook is bijvoorbeeld een goede bron van eiwitten, vezels, ijzer, vitamine C en calcium. Daarnaast is het erg makkelijk om look in je dagelijkse maaltijden te gebruiken of om look toe te voegen aan sauzen of snacks zoals dips.

Ik zet eveneens even op een rijtje waarom zwarte knoflook net zo gezond is.

  1. Zwarte knoflook bevat een heleboel antioxidanten

Antioxidanten helpen om de vrije radicalen in jouw lichaam te neutraliseren. Omdat zwarte knoflook door de hoge hitte gefermenteerd werd bevat zwarte knoflook een hoger aantal antioxidanten dan witte knoflook. Zo helpt zwarte knoflook beter om de ontwikkeling van bijvoorbeeld kanker of diabetes tegen te gaan.

  1. Houdt je bloedsuikerspiegel op pijl

Look helpt je eveneens je bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Dit is erg belangrijk voor mensen die met diabetes worstelen of op dieet zijn. Daarnaast kan zwarte look ook het cholesterolgehalte in je bloed aanzienlijk verlagen.

  1. Zwarte look is gezond voor hart en bloedvaten

Het is al langer bekend dat knoflook erg goed is voor hart en bloedvaten. Zo kan zwarte knoflook de cholesterol en de triglyceriden in je bloed aanzienlijk verlagen wat het risico op hart en vaatziekten radicaal doet afnemen.

  1. Zwarte knoflook is goed voor de hersenen

Zwarte knoflook beschermt niet enkel je hart maar is eveneens goed voor je hersenen. Zo blijkt uit onderzoek dat zwarte knoflook een positief effect heeft op je geheugen en de antioxidanten in zwarte knoflook kunnen ontstekingen in de hersenen doen afnemen. Daarnaast kan zwarte knoflook cognitieve aandoeningen zoals bijvoorbeeld dementie, Alzheimer of Parkinson doen afnemen of blokkeren.

 

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Leave a comment