Scroll Top
Honing is gezond

Bijen zijn belangrijk voor de wereld

Bijen zijn hardwerkende beestjes en zeer belangrijk voor de wereld. Ik heb gelezen dat 80% van de planten op onze aarde afhankelijk is van het werk dat bijen verrichten. Bijen bestuiven de planten en zorgen er zo voor dat deze evolueren en zich voortplanten.

Wat doen bijen precies?

De bijen die bloemen bestuiven noemen we werkbijen. Eén werkbij bezoekt wel 10.000 bloemen op één dag. Dit is voldoende om ongeveer één theelepel honing te kunnen produceren. Omdat bijen zulke harde werkers zijn, zorgen ze altijd voor meer dan genoeg honing. Daarom is het niet erg wanneer wij, de mens, het overschot aan honing voor onszelf gebruiken. Honing is tenslotte gezond. Ten minste… er wordt zoveel honing geproduceerd tegenwoordig (massaproductie) dat de verwerkingsmethodes nogal kunnen verschillen per producent. Dit met als gevolg dat lang niet alle honing nog over de voedingswaarden beschikt die rauwe honing bevat.

Natuurlijk gaat de massaproductie niet alleen ten koste van de voedingswaarden in de honing. De manier waarop honing tegenwoordig wordt geproduceerd – met behulp van bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie – heeft er de afgelopen vijf tot tien jaar toe geleid dat de bijenpopulatie sterk is afgenomen. Dit is mogelijk een ramp voor onze natuur; tenslotte is zij afhankelijk van de bestuiving van de gewassen door deze bijen.

Honing van een bijenhouder is het gezondst

Het beste kun je daarom alleen honing direct van een boer of imker kopen. Honing van een bijenhouder is namelijk het gezondst. En behalve dat, is dit ook beter voor de natuur. Uiteraard is de aankoopprijs van honing van een bijenhouder wel hoger dan de honing in het potje in de supermarkt, maar aan biologische honing is niets toegevoegd zoals zoetstoffen of suikerwater. Honing in knijpflessen bevat altijd toevoegingen zoals vloeibare suiker om kristallen te voorkomen. Deze optie is dus niet biologisch en de honing is niet puur. Rauwe, biologische honing vind je meestal in een glazen pot.

Koop je direct van een boer of imker, dan krijgt je een puur, eerlijk en gezond product.

Honing van BijenWat zit er in honing?

Honing is een ideaal alternatief voor (geraffineerde) suiker en heeft vele gezondheidsvoordelen. Het goudgele goedje is rijk aan vitaminen en bevat vitamine B1, B2, B3, B5 en C. Ook bevat honing proteïnen, is het cholesterolarm en het bevat slechts 2% natrium – dat is dus heel weinig.

Hier kun je meer gezondheidsvoordelen van honing lezen.

Waarom honing zo belangrijk is voor je schoonheid & gezondheid

Honing heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Hieronder een paar:

  • Vervang suiker met honing en je zult al snel merken dat je meer energie hebt.
  • Zoek je een natuurlijk hydraterende conditioner voor je haar? Voeg een theelepel honing toe aan je shampoo voor heerlijk zacht haar.
  • Trakteer je lichaam na een lange, zware dag op een heerlijk bad met een paar druppels rauwe honing. De honing verzacht vermoeide spieren en hydrateert de huid.
  • Laat jouw huid profiteren van de krachtige anti-oxidanten en ontstekingsremmende werking van honing en gebruik het als een gezichtsmasker. Twee eetlepels honing is voldoende voor je gezicht. Tien minuten laten inwerken en daarna uitspoelen. Werkt hydraterend en verfrissend.

 

Feitjes over honing

Het is beter om thee eerst even te laten afkoelen (tot onder de 45 graden Celsius) alvorens je er honing in doet. Dit omdat de werking van enkele belangrijke enzymen, zoals glucode-oxidase, verloren gaat. En laat dit nu net een van de meest belangrijke enzymen zijn met een goede invloed op onze gezondheid. Desalniettemin blijven er zelfs op hoge temperaturen nog voldoende gezonde stoffen behouden in de honing.

Door iedere ochtend een glaasje lauwwarm water met citroen te drinken, werk je aan je gezondheid. Voeg hier wat honing aan toe en je bent helemaal goed bezig. Ik heb niets kunnen vinden over eventuele negatieve effecten van citroen op honing.

Iedereen weet dat zoetigheid slecht is voor je tanden. Maar weet je ook dat de combinatie van zoet en zuur slecht is? Wanneer je een zure drank drinkt, is je tandglazuur minder goed beschermd. Wanneer je vervolgens iets consumeert dat zoet is, kan dit cariës veroorzaken. Een oplossing voor dit mogelijke probleem is om thee met citroen en honing met een rietje te drinken. Zo werk je aan je gezondheid terwijl je je tanden beschermt.

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Comments (2)

Leuk dat je gezonde tips en adviezen geeft, mijn dochter kon veel informatie vinden op jouw blog! Blijf delen over je gezondheid!

Ik heb de meeste recepten van je geprobeerd en ik heb echt genoten. Many thanks! Blijf delen op je leuke blog!

Leave a comment