Scroll Top
Bruine Bonen zijn Gezond

Iedereen heeft wel eens een keertje bonen gegeten – ze zijn er in alle vormen, maten en smaken. Bonen zijn eigenlijk zaden of peulvruchten en zijn een erg goede bron aan eiwitten, ijzers en andere nodige bouwstenen van ons lichaam. In de Surinaamse keuken staat wekelijks wel het gerecht Bruine Bonen met Rijst op het menu, voor het BB&R recept klik hier

Heb je altijd al meer willen weten over de gezondheidsvoordelen van bonen? Lees dan zeker verder!

Wat zijn bonen?

Bonen zijn peulvruchten uit de Fabaceae-familie en groeien in peulen die voortkomen uit bloemen. In de winkel vind je een hele hoop verschillende bonen – zowel vers als in de diepvriesafdeling of in blik.

Bonen staan erom bekend erg gezond te zijn. Zo bevatten ze een hele hoop aminozuren die het lichaam kan gebruiken om genezing te bevorderen.

Enkele van de meest bekende en meest voorkomende bonen zijn: limabonen, bruine bonen, sojabonen, bruine bonen, garbanzo bonen, navy bonen. Pinto bonen, rode bonen, witte bonen, snijbonen en sperziebonen.

wat zijn bruine bonen
Wat zijn bruine bonen?

Gezondheidsvoordelen van bonen:

Omdat bonen heel wat vitamines, eiwitten en vezels bevatten hebben bonen erg veel gezondheidsvoordelen. Ik heb ze hier alvast even voor jullie op een rijtje gezet.

1. Bonen zorgen voor gezonde botten

Bonen – en dan vooral bruine bonen, bevatten heel wat eiwitten en vezelds. Deze eiwitten of aminozuren zorgen ervoor dat de botstructuur onderhouden wordt en kan afbrokkeling tegengaan.

Daarnaast bevatten bruine bonen heel wat calcium en fosfor – twee bestanddelen die erg belangrijk zijn voor gezonde botten.

2. Bonen kunnen de bloeddruk verlagen

Hart en vaatziekten zijn een van de grootste doodsoorzaken in de Westerse wereld. Bonen kunnen helpen je hart en bloedvaten gezond te houden omdat zij de bloeddruk aanzienlijk kunnen verlagen.

Zo bevatten bonen bijvoorbeeld Calcium en Magnesium wat bijdraagt aan een gezond hartritme en een goede bloeddruk en bevatten bonen van nature uit ook heel erg weinig natrium.

3. Bonen houden diabetes onder controle

Mensen met diabetes type 1 wordt vaak aangeraden voldoende bonen te eten om hun bloedsuikerspiegel laag te houden. Daarnaast kunnen personen met diabetes type 2 bonen eten om hun dieet meer vezelrijk te maken en eveneens hun bloedsuikerspiegel op pijl te houden.

4. Bonen kunnen hartziektes tegengaan

Zoals eerder al aangehaald kunnen bonen een positief effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast zijn bonen evenzeer rijk aan foliumzuur en vitamine B6 en bevatten bonen geen cholesterol. Dit kan helpen om het hart in prima conditie te houden en de kans op hartziekten laten dalen.

5. Bonen kunnen kanker voorkomen

Bonen kunnen kanker- en dan vooral darmkanker, voorkomen. De stof Slenium die vaak in bonen terug te vinden is werd in recentelijk onderzoek gelinkt aan het voorkomen van ontstekingen en het terugdringen van tumorgroei.

6. Bonen kunnen zorgen voor een gezonde spijsvertering

Net omdat bonen zo vezelrijk zijn, zijn zij erg goed voor een gezonde spijsvertering. Zo bruine bonen constipatie voorkomen en bevorderen zij de werking van de gezonde bacterien die je in de dikke darm kan terugvinden.

7. Bonen helpen met gewichtsverlies

Ten slotte kunnen bonen ook helpen met gewichtsverlies. Bonen laten je sneller en langer ‘’vol’’ voelen waardoor je minder snel de drang hebt om te snacken of te eten. Op die manier kan men de calorie inname verlagen en zo gewicht verliezen.

Lees meer over de Wat zijn Bruine Bonen

Related Posts
Editor's Picks

Leave a comment