Scroll Top
Sambal Lotis Recept
Sambal Lotis Recept

Lotis Recept is een stropige saus en is de Javaanse / Surinaamse benaming voor Ruja manis of Roedjak Djawa. Ruja betekent Salade en Manis betekent zoet/suiker. Deze heerlijke zoete & pittige dipsaus wordt geserveerd met vers fruit, maar ook met komkommer is de Lotis heerlijk! De vruchten, zoals mango en groene appel snij je in stukjes en met dezelfde saus gemengd. Het klinkt als een heel vreemde combinatie, maar ik kan je zeggen, het is heerlijk!

Probeer het eens uit en laat me weten hoe het gesmaakt heeft 🙂

Javaanse Suiker Recept
Javaanse Suiker Recept

Sambal Lotis Recept
Sambal Lotis Recept
Sambal Lotis Recept

Sambal Lotis Recept

Print Pin Rate
Prep Time: 8 minutes
Cook Time: 2 minutes
Total Time: 20 minutes
Servings: 4

Ingredients

Notes

Sambal Lotis Recept Met Goela Djawa:

De makkelijkste manier om dit Lotis recept te maken is om alle ingrediënten voor de saus in de blender. Doordat u gebruikt maakt van de Goela Djawa uit een fles (kant en klaar) hoeft u deze saus niet op te warmen in een pannetje. Om zeker te zijn dat het  een lekkere stroperige saus blijft, voeg beetje bij beetje water toe.  Serveer de Sambal Lotis saus met vers fruit, het liefst onrijpe of halfrijpe vruchten, zoals groene appels, harde peren, mango, papaya, yamboon, ananas. Wilt u het op de traditionele manier eten dan serveer het op een bananenblad en eet deze heerlijke fruit salade met uw vingers.
Wilt u de ingrediënten liever fijn malen bijvoorbeeld met een vijzel of een staafmixer volg dan het onderstaande.

Sambal Lotis Recept met Javaanse Suiker

  1. Wrijf de madame Jeannet pepers fijn in een vijzel of in het hakblok van de staafmixer
  2. Voeg dan samen met de trassi en de tamarinde.
  3. Doe dit over in een steelpannetje en voeg dan de Javaanse suiker toe.
  4. Voeg water toe en breng de massa aan de kook tot de Javaanse suiker is opgelost.
  5. De saus moet niet te dun zijn en moet aan de vruchten blijven hangen, dus begin met niet al te veel water, zodat je later nog kunt toevoegen. Heeft u toch teveel water gebruikt kunt u altijd wat aangelengde maizena mee.
  6. Voeg zout naar smaak toe.
  7. Serveer de Lotis saus met vers fruit, het liefst onrijpe of halfrijpe vruchten, zoals groene appels, harde peren, mango, papaya, yamboon, ananas.
Tip: Je kunt deze Sambal Lotis zo pittig maken zoals je wilt door de hoeveelheid pepers aan te passen of door de zaadjes van de pepers te verwijderen.
Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Leave a comment

Recipe Rating