Scroll Top

Pompoen met Zoutvlees Recept

Gestoofd Pompoen met zoutvlees wordt in de Surinaamse keuken vaak gegeten, mede door de zoete smaak en de gezondheidsvoordelen van de pompoen. In de Surinaamse volksmond wordt de pompoen ook wel pangpoeng genoemd. Dit Surinaams recept met pompoen is heerlijk met zoutvlees maar ook echt lekker met gerookte (gedroogde) vis & gedroogde garnalen.

Wat is pompoen?
Wat is pompoen?

 

Pompoen puree recept

Pompoen met Zoutvlees Recept

Gestoofd Pompoen met zoutvlees wordt in de Surinaamse keuken vaak gegeten, mede door de zoete smaak en de gezondheidsvoordelen van de pompoen. 
Print Pin

Ingredients

Instructions

Voorbereiding:

  • Zoutvlees Basis Recept:Het basis recept voor zoutvlees is erg simpel, zoutvlees kook je een half uur uit, sommige mensen koken graag 2 keer uit zodat het dan minder zout is en snij het daarna in kleine stukjes. Wilt u meer weten over "Wat is zoutvlees?"
  • Gedroogde Garnalen & gedroogde vis voor Pompoen recept:50 gram droge garnalen en/of 150 gram Gedroogde vis (uitgeplozen) in de plaats van Zoutvlees. Bij gedroogde garnalen, was deze dan goed en laat ze een kwartier weken in heet water. Bij het gebruik van gedroogde vis: week deze dan een half uur en pluis ze daarna in kleine stukjes.

Notes

POMPOEN RECEPT:

  • Schil de pompoen, verwijder het binnen stuk met draden en pitten en snij het stevig vruchtvlees in platte stukken of blokjes.
  • Deze stukken of blokken in een pan met halve kop water op een zacht vuurtje koken of stomen totdat het gaar/zacht is (let wel op, het moet nog ietwat stevig zijn)
  • Terwijl de pompoen aan het garen is, de versnipperde uien en knoflook in een pan of wok frituren met de 3 eetlepels zonnebloem olie, voeg de versneden tomaten en de gemalen zwarte per erbij, na 2 minuten het uitgekookte zoutvlees met een halve kopje water eraan toevoegen en ca. 10 minuten laten door sudderen
  • Voeg de gestoofde zoutvlees (zie punt 3) toe aan de gegaarde pompoen (punt 2) en meng deze tijdens het opkoken. Let op als er teveel vocht in de gegaarde pompoen is dit eerst uitscheppen alvorens het zoutvlees erin te doen
  • Als het vocht enigszins is verdampt kan naar smaak een eetlepel suiker aan toegevoegd worden en met gekookte witte rijst opgediend worden
POMPOEN MET GEDROOGDE GARNALEN EN/OF GEDROOGDE GEROOKTE VIS
Als bovenstaande punten met uitzondering van punt 3 – het uitgekookte zoutvlees vervangen door de gedroogde garnalen en/of Vis
Voor de lekkerbekjes die graag peper eten een hele verse peper mee laten sudderen