Scroll Top
Kurkuma Wortel - Gezondheidsvoordelen & Recepten

Kurkuma, gezondheidsvoordelen voor uw gebit en huid

Bij kurkuma denk je waarschijnlijk niet meteen aan een gezondheidsproduct. Dat komt omdat je kurkuma vooral in de keuken tegen komt. Dit specerij wordt gemaakt van de kurkuma wortel en wordt vooral in de Indiaanse & Surinaamse keuken gebruikt. Wanneer ik thuis een heerlijke curry maak, gaat daar absoluut kurkuma in. Naast dat het je gerecht een lekkere smaak geeft, is kurkuma ook heel gezond. Ik let bewust op wat ik eet om mijn gezondheid te verbeteren. Kurkuma heeft een aantal gezondheidsvoordelen waar ik je absoluut kennis mee wil laten maken. Je zult je verbazen waar dit specerij allemaal goed voor is.

Meer lezen over Wat is kurkuma? Klik hier

Een natuurlijk wondermiddel, gezondheidsvoordelen van Kurkuma:

Doordat kurkuma gemaakt wordt door de wortels van de kurkuma plant te koken, is het een volledig natuurlijk product. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine, de werkzame stof in kurkuma, goed werkt tegen een aantal klachten. Zo werkt kurkuma ontstekingsremmend en gebruiken veel mensen het tegen chronische ontstekingen. Ook is bewezen dat kurkuma een pijnstillende werking heeft en de pijn bij artrose en reuma kan verlichten. Mensen die bijvoorbeeld niet goed reageren op een medicijn zoals diclofenac, hebben op deze manier een natuurlijk alternatief.

De bloedvaten in je lijf moet je natuurlijk gezond houden. Een te hoog cholesterol geeft namelijk meer kans op beschadigingen aan je bloedvaten en zelf hartaanvallen. Volgens onderzoek kan kurkuma je cholesterol aanzienlijk verlagen. Bij een test groep was het resultaat na een week al te zien. De kandidaten namen elke dag een kurkuma supplement.  Geen dure boter uit de supermarkt maar kurkuma kan wel eens de oplossing zijn.

Ik let zelf heel bewust op wat ik eet en laat bewerkte producten staan. Ook wanneer ik op zoek ben naar bijvoorbeeld middeltjes om je gebit sterker te maken of zoek naar nieuwe huidverzorgingsproducten, kom je veel chemisch stoffen tegen. Daar ben ik geen fan van, zeker als je weet dat er alternatieven zijn die gemaakt worden van natuurlijke producten. Soms werkt een natuurlijk product zelfs beter.

Kurkuma Wortel - Gezondheidsvoordelen Recept
Kurkuma Wortel – Gezondheidsvoordelen Recept

Verzorg je gebit met kurkuma

Het hebben van een sterk en gezond gebit is belangrijk. Niets is namelijk zo vervelend als pijntjes in je mond. Je mond gebruik je immers heel de dag. Ik zelf gebruik kurkuma om sterker tandvlees te krijgen. Wanneer je een theelepel kurkuma mengt met een halve theelepel zout en een halve theelepel mosterdolie, krijg je een pasta die je op je tandvlees kunt smeren. Dit voorkomt tandvleesontstekingen. Ook kun je je tanden bleken met kurkuma. Het enige wat je dan moet doen is gemalen poeder op een natte tandenborstel aanbrengen en je tanden poetsen.

Let wel op dat dit alleen werkt op tanden en niet op vullingen, met kunststof (composiet) vullingen, kunststof kronen en/of facings. Wanneer je kunststof vullingen hebt, kleuren deze geel door het pigment wat in kurkuma zit. Je tanden mogen er dan wel witter door worden, met knalgele vullingen in je mond ben je verder van huis. Een oplossing voor bovenstaand probleem is kurkuma olie. Je kunt dan een wattenstaafje dippen in de olie en vervolgens op de tanden aanbrengen.

Naast de poeder en olie is er ook kurkuma mondwater. Dit mondwater helpt de gezondheid van je gebit te verbeteren. Dit speciale mondwater wordt gemaakt door 10 mg curcumin extract op te lossen in 100 ml water wat gedistilleerd is. Voor de smaak is vervolgens nog pepermunt olie toegevoegd. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit mondwater even effectief is als de mondwaters uit de supermarkt. Het verschil is vooral dat in de mondwaters in de supermarkt chlorhexidine bevatten en dat is zeker niet natuurlijk.

Laat je huid herleven

Kurkuma heeft dus een ontstekingsremmende werking maar bevat ook veel antioxidanten. Deze twee eigenschappen samen zorgen ervoor dat kurkuma goed is voor de huid. Ik heb al een aantal keren een masker van kurkuma gemaakt en ik vond echt dat mijn huid er mooier en glanzender uit kwam te zien.

Een gezichtsmasker van kurkuma is heel eenvoudig te maken. Je kunt kleine hoeveelheden honing, Griekse yoghurt en kurkuma mengen en aanbrengen op je gezicht. Na 15 minuten spoel je het weer af met water en zal je huid er weer een stuk beter uitzien. Wanneer je last hebt van acne kan een gezichtsmasker ook helpen. Door de ontstekingsremmende werking kalmeert het de huid en vermindert kurkuma de littekens. Of kurkuma ook helpt bij andere dermatologische aandoeningen heeft onderzoek nog niet uitgewezen, maar wanneer je last hebt van bijvoorbeeld alopecia of eczeem kun je het altijd proberen. Er zijn mensen met deze aandoeningen die echt het gevoel hebben dat het werkt. Ik ben in ieder geval van mening dat het mijn huid al vaak geholpen heeft.

Uiteraard zit er aan alles risico’s verbonden. Dus ook aan het gebruik van kurkuma. Gebruik niet te veel kurkuma in een keer en gebruik vooral bij de eerste keer kleine hoeveelheden. Het kan slim zijn om eens op je onderarm of hand te testen om te zien hoe je huid er op reageert. Stel dat je onderarm dan helemaal rood wordt, is het toch fijn dat je het niet meteen op je gezicht hebt gesmeerd. Ook zwangere vrouwen moeten oppassen met kurkuma omdat het een stimulerende werking op de baarmoeder kan hebben. Overleggen met je dokter kan dus nooit kwaad.

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters