Scroll Top
Zuurzak Gezondheidsvoordelen

Zuurzak Vrucht & Bladeren, Gezondheidsvoordelen

 De Zuurzak, wat is het?

De zuurzak vrucht groeit aan de boom genaamd Annona Muricata. De vrucht bestaat uit twee delen, de vrucht zelf en de bladeren. Deze vrucht leeft in een tropisch klimaat en heeft vele namen verkregen over de jaren heen, waaronder guanábana, graviola, anona en soursop, maar ik noem het de zuurzak vrucht voor het gemak.

Waarom vertel ik je over de zuurzak?

De zuurzak plant heeft namelijk een aantal geweldige toepassingen. De vrucht wordt gebruikt in Surinaamse dessertvormen, Surinaamse Siropen,  Tropisch Ijs en gezonde sappen. De vrucht en bladeren van deze plant hebben geweldige gezondheidsvoordelen.

Wat is Zuurstuk?

Wat is Zuurzak?

Zuurzak vrucht

De zuurzak vrucht heeft een leerachtige uiterlijk. Het kan er wat intimiderend uitzien door een klein aantal uitstekkende doornen. Ondanks de doornen heeft de zuurzak vrucht een zacht handgevoel.  De zuurzak kan met gemak worden geschild en met een lepel worden gegeten. De pulp van de vrucht is vezelig en heeft een melkachtige kleur met zwarte zaden. Het is verstandig om de lichtere zaden te verwijderen voordat je deze gaat eten. Dit omdat deze een kleine hoeveelheid aan gifstoffen bevatten. Deze gifstoffen zijn niet geweldig voor je lichaam. Maar weet dat je er niet dood aan kan gaan. Ze zijn namelijk niet dodelijk of enorm schadelijk. Het is gewoon beter voor je lichaam als je deze niet binnenkrijgt.

Het is tevens mogelijk om het sap van deze vrucht te mengen met andere vloeistoffen of in gerechten te gebruiken. De zuurzak vrucht heeft namelijk een zoete smaak. De smaak is te vergelijken met een aardbeien- en appelsalade met een onderliggende citrus smaak. Deze vrucht wordt vaak gebruikt in dranken, siropen, smoothies, desserts, ijs en snoep

Zuurzak bladeren

De zuurzak bladeren zijn groen en zitten vast aan de zuurzak vrucht. De bladeren kunnen gemakkelijk van de vrucht worden geplukt. Ze bezitten een breed scala aan unieke stoffen.Deze stoffen zijn voornamelijk interessant voor onderzoekers. Het schijnt dat de stof,   annonaceous acetogenins, eventueel de mogelijkheid heeft om kanker te bestrijden op een natuurlijke wijze.  De bladeren zijn tevens geschikt om Zuurzak thee mee te maken, door de bladeren te koken en daarvan het water te drinken. Deze thee wordt al jaren in de Antillen, Suriname en het Caribische gebied gebruikt als kalmeer middel. Men gebruikt het daar om de slaap op natuurlijke wijze te bevorderen.

Ook plaatst men onder het bed of in een kussensloop de zuurzak bladeren, dit blijkt een kalmerende sfeer te geven tijdens het slapen. Goed voor het inhaleren tijdens je nachtrust.

De gezondheidsvoordelen van zuurzak:

Zowel de vrucht als de bladeren van de zuurzak zitten bordenvol gezonde stoffen. Tegenwoordig worden in vele toko’s nu ook zuurzak bladeren verkocht om een heerlijke gezonde thee te maken. Vele familieleden plaatsen de zuurzak bladeren in een kussensloop en plaatsen dicht bij hun bed, men zegt dat het inademen van de geur van de zuurzak bladeren gezond is.

In het vruchtvlees van de zuurzak zit bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E, zink en bèta-caroteen. Deze combinatie kan men beschermen tegen oogziekten en de gezondheid van de ogen bevorderen.

Andere stoffen die in deze vrucht voorkomen zijn kalium en voedingsvezels. De vrucht is rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen onder controle houdt en ontstekingen helpen bestrijden. In een bepaald onderzoek kwam zelfs naar voren dat deze vrucht helpt bij het bestrijden van de symptomen van artrose

Let op: Eén kopje zuurzak pulp bevat 30 gram suiker, daarom is het verstandig om deze met mate te consumeren.

Wilt u meer lezen over de Zuurzak Surinaamse fruit:

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters