Scroll Top
Honing gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen over Honing

Honing Gezondheidsvoordelen
Honing Gezondheidsvoordelen

In mijn vorige post heb ik geschreven waarom bijen zo belangrijk zijn voor de wereld. Het werk dat de bijen verrichten heeft vele voordelen zoals het innemen van echte Honing, het liefst van een imker.

Honing is een van de oudste zoetstoffen (80% suiker) op aarde. Gelukkig voor ons, het heeft ook veel voordelen voor de gezondheid. Honing is zo goed, dat het tot de lijst hoort van Powerfoods die een plekje in uw keuken moet hebben.

Lees verder voor de 10 voordelen van deze gouden zoetstof voor uw gezondheid.

Honing Gezondheidsvoordelen:

1. Helpt kanker en hart-en vaatziekten te voorkomen:
Honing bevat flavonoïden, anti-oxidanten die helpen het risico op sommige vormen van kanker en hart-en vaatziekten te verminderen.

2. Vermindert ulcera en andere gastro-intestinale stoornissen:
Recent onderzoek toont aan dat honing behandeling aandoeningen kan helpen, zoals zweren en bacteriële gastro-enteritis. Dit kan worden afgeleid van de 3e voordeel …

3. Anti-bacteriële en anti-schimmel:
Alle soorten honing zijn antibacterieel, omdat de bijen voeg een enzym dat waterstofperoxide maakt, kwam uit het onderzoek van Honey Research Unit – Universiteit van Waikato in Nieuw-Zeeland. Dit draagt bij aan de ongelooflijk lange houdbaarheid van honing. Honing zit boordevol antioxidanten, die je beschermen tegen allerlei kwalen en ziektes, waaronder hart- en vaatziekten.

4. Verhoogt atletische prestaties:
Oude Olympische atleten aten honing en gedroogde vijgen om hun prestaties te verbeteren. Dit is nu geverifieerd bij moderne studies, waaruit blijkt dat het superieur behoud van glycogeen en verbeteren de hersteltijd en ook de uithoudingsvermogen.

5. Vermindert hoesten en irritatie van de keel:
Honing helpt bij hoest, in het bijzonder boekweit honing. In een onderzoek van 110 kinderen, een enkele dosis boekweithoning was even effectief als een enkele dosis dextromethorfan in verlichten het hoesten in de avond en waardoor ze de nacht beter doorbrengen.

Honing van Bijen
Gezonde Honing Graat

6. Balanceert de 5 elementen:
Honing is gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde in India voor minstens 4000 jaar. Men zegt dat het  een verbetering in het gezichtsvermogen, gewichtsverlies, genezen impotentie en voortijdige ejaculatie, urinaire aandoeningen, astma, diarree en misselijkheid brengen.

Honing wordt aangeduid als “Yogavahi” omdat het een eigenschap heeft dat van de diepste weefsels van het lichaam naar binnen kan penetreren. Wanneer honing wordt gebruikt met andere kruidenpreparaten, het verhoogt de geneeskrachtige eigenschappen van deze preparaten en ook helpt hen om de diepere weefsels te bereiken. Een heel goed voorbeeld is kaneel. Kaneel werkt als een soort katalysator om de gezonde effecten van honing een extra boost te geven. Er zijn talloze studies geweest over de gecombineerde helende werking, wanneer kaneel en honing tegelijkertijd genuttigd worden op dagelijkse basis.

7. Helpt bij de regulering van bloedsuiker:
Hoewel honing bevat eenvoudige suikers, is niet hetzelfde als witte suiker of kunstmatige zoetstoffen. De exacte combinatie van fructose en glucose daadwerkelijk helpt het lichaam het bloedsuikerspiegel te reguleren. Sommige honingsoorten hebben een lage hypoglycemie index, zodat ze uw bloedsuikerspiegel niet schokken. (Bekijk deze video Sweetener Vergelijking waar ik vergelijk stevia, bruine rijst siroop, honing, melasse en agave, en daar bespreken ze over de sterke en zwakke punten van elk.)

8. Heelt wonden en brandwonden:
Externe toepassing van honing is gebleken dat als conventionele behandeling even effectief kan zijn als met zilver sulfadiazene. Er wordt gespeculeerd dat het effect van drogen met eenvoudige suikers en honing anti-bacteriële aard combineren om dit effect te hebben.

9. Is probiotische:
Sommige soorten honing bezitten grote hoeveelheden vriendelijke bacteriën. Dit omvat tot 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteriën. Dit kan veel van de mysterieuze therapeutische eigenschappen van de honing verklaren.

10. Helpt verbeteren van de huid:
De antibacteriële eigenschappen zijn bijzonder nuttig voor de huid en, in combinatie met de andere bestanddelen kunnen ook honing hydraterende en voedende zijn. Voor een krachtig home schoonheidsbehandeling waarvoor u waarschijnlijk alle ingrediënten al in uw keuken heeft, lees Carrot Face Mask.

Er zijn minstens 40 soorten honing, en elk heeft een karakteristieke smaak en unieke eigenschappen. Verschillende soorten honing hebben verschillende flavonoïde profielen, afhankelijk van de bron van de bloemen nectar.

De meest populaire soorten Honing:

  • Luzerne
  • Bosbes
  • Boekweit
  • Klaver
  • Manuka
  • Oranje bloesem
  • Wildflower

Donkerder honing meestal hoger antioxidant niveaus. Monoflorale honing (honing uit een enkele plantensoort) heeft meestal de laagste glycemische index (GI). Bijvoorbeeld, sprinkhaan honing uit de Black Locust boom heeft een GI van 32. Clover honing, die commercieel wordt gebruikt, heeft de hoogste glycemische index op 69.

Honing Suggesties:

Om het meeste te kunnen profiteren van honing, zorg ervoor dat het puur en rauwe honing is. Ruwe honing bevat vitamines, mineralen en enzymen die niet aanwezig zijn in geraffineerde honing. Lees hier er meer over

Honing Waarschuwingen:

Geef baby’s geen honing. Honing bevat een klein percentage van Clostridium botulinum, dit is niet gevaarlijk voor volwassenen en oudere kinderen, maar baby kan een ernstige reactie krijgen in hun eerste jaar. Honing moet je ook niet toe voegen aan babyvoeding of dippen bij het gebruik maken van een fopspeen bij moeilijke tijden om de baby stil te houden. De meeste honing soort is niet besmet met de bacterie die infantiel botulisme veroorzaakt, maar het is nog steeds het beste om de kans niet te nemen. Lees hier ermeer over

Honing is een suiker, dus consumeren met mate. Het heeft een hoge calorische waarde! Ook al zijn de suikers van honing “gezond”, 100 gram honing bevat  320 calorieën, dus het doet wel zeker iets met je lichaam, wanneer je er teveel van neemt.

Om te koken met honing of niet: Er is enige meningsverschillen over koken met honing, volgens de Ayurveda Wellness Center, “als honing boven de 108 graden Fahrenheit wordt verwarmd, wordt deze omgezet in een lijm-achtige stof die is zeer moeilijk te verteren.” Als het mogelijk is, probeer de honing rauw te eten.

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Comments (2)

Michelle Wijngaarde

Ik woon nu voor een korte bij iemand in en zij weigert om gember in het eten te doen Ook geen knoflook want zij zegt dat staat niet in het recept wat ik heel jammer vind Ik ga binnenkort weer terug naar mijn eigen stekje waar ik met hartelust deze gerechten in mijn eten kan doen Nog bedankt over de tip van gemberthee ik ga het zeker proberen Ik eet regelmatig geconfijte gember omdat ik dat lekker vind. Heeft de suiker een negatief effect op de gezondheidsvoordelen? Ik weet niet waar ik in mijn buurt verse gember kan vinden (Belgische kust). Als ik niets mankeer, heeft gember dan ook een positief effect?

[…] honing gebruikt en voeg het toe als je thee is afgekoeld, anders mis je de heilzame werking van honing. Men voegt ook weleens gesneden gember bij. Zo heb je een ultieme gezonde thee, probeer chemisch […]

Leave a comment