Scroll Top
bittere sopropo schoonmaken

Zo maak je sopropo minder bitter

Als je aan Surinaamse groentes denkt kom je al snel uit bij sopropo. De een is er fan van, de ander vind het echt niet lekker. Ik hoor absoluut bij de eerste groep, maar kan me ook in de argumenten vinden van de andere groep. Sopropo kan wat bitter zijn, maar als je het op de goede manier bereid kun je de bittere smaak wat wegnemen en kun je een heerlijk gerecht maken. Op deze pagina vind je ook een vlog waarin in een recept uitleg voor sopropo met zoutvlees.

Sopropo minder bitter maken
Wanneer je wilt gaan koken met sopropo kun je eigenlijk heel eenvoudig deze Surinaamse groente minder bitter maken. De truc die ik zelf altijd gebruik is het maken van een zoutbad. Je snijdt de sopropo in plakjes en legt deze vervolgens in een zoutbad. Een zoutbad maak je eenvoudig door water te mengen met veel zout. Dit haalt de bittere smaak en het overtollige vocht uit de vrucht. De sopropo laat je even weken in het zoutbad. Ongeveer 15 minuten moet voldoende zijn. Vervolgens spoel je de groente goed af in een vergiet en kun je ze bijvoorbeeld blancheren in een steelpan met water. Laat de sopropo daarna wel goed uitlekken.

Dit is de manier waardoor ik sopropo minder bitter maak. In Suriname zijn ze de smaak van sopropo gewend en worden wel meer groentes gegeten met een bittere smaak. De ene persoon vind de bittere smaak juist lekker en de ander juist niet. Net zoals bij koriander ligt het aan je genen of je sopropo bitter vind smaken of niet. Bij koriander zijn er mensen die de plant naar zeep vinden smaken en mensen die het vinden lijken op peterselie. Bij sopropo en andere bittere groentes werkt dat dus ook op die manier. Ze smaken dan niet naar zeep, maar de genen beïnvloeden de bitterheid wel.

In Suriname wordt sopropo vooral gebruikt in twee recepten. Deze zijn dan ook het populairst. Sopropo op azijn is een tafelzuur wat veel Surinamers eten bij de rijst. Het is misschien niet het meest toegankelijke gerecht door de smaak, daarom raad ik iedereen ook aan om een keer zoutvlees te maken met sopropo. In de onderstaande vlog leg ik je uit hoe je dit heerlijke gerecht maakt met kant en klare zoutvlees.

wat is Sopropo bitter
Wat is Sopropo toch bitter!

Wat is sopropo?

Sopropo is een groente die zijn oorsprong heeft in zuid oost Azië. Je hebt twee soorten sopropo. De lichtgroene en donkergroene variant en beide komen uit de komkommerfamilie. Als je een sopropo ziet, lijkt het ook wel een beetje op een komkommer met pukkels. De eetbare vruchten van sopropo kunnen tot 40 cm lang worden. De vruchten van de sopropo die je kunt eten zijn de onrijpe vruchten van de plant. Wanneer je een vrucht laat hangen verkleurt deze langzaam naar geel tot oranje en klapt de vrucht open waarbij rode zaadmantels tevoorschijn komen. Sopropo kenmerkt zich door zijn bittere smaak en wordt daarom ook wel eens bittermeloen genoemd.

Ondanks de niet altijd even fijne smaak staat sopropo wel bekend om de geneeskracht. Een sopropo is zeer gezond en barst van de mineralen en vitaminen. Een sopropo bestaat vooral uit vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. De meesten verwachten dat niet van deze redelijk onbekende groente. Het sap van een sopropo verwijdert gifstoffen uit het bloed en maakt het bloed dus schoon. Ook zou de groente mensen met diabetes type 2 kunnen helpen.

Surinaamse Sopropo voor uw haar (remedie)

In 2018 had ik een blog post geschreven over de voordelen en remedies voor uw haar, deze kunt u hier vinden: https://moony4ever.blog/surinaamse-sopropo-voordelen-haar/

 

Mijn vlog
— Vlog —
** Coming soon

 

Je eigen sopropo kweken , tegenwoordig verkopen ze de sopropo zaden ook online, zoals op BOL.com sopropo kopenhttps://www.bol.com/nl/p/buzzy-xotica-sopropo-bittergourd/9200000010485230/

Related Posts
Editor's Picks