Scroll Top
Surinaamse Dawet Recept
Laten we beginnen met het verzamelen van de volgende ingrediënten:
Surinaamse Dawet Recept

Surinaamse Dawet Recept

Met deze zonnige zomerse dagen, kunnen we toch een heerlijk Surinaamse Tropisch drankje maken? Surinaamse Dawet, een heerlijk drankje met kokosmelk!

Vandaag gaan we u vertellen hoe u het recept uit moeders keuken –dit overheerlijke Surinaamse kokosdrankje moet maken, dus let goed op! Maar eerst even dit, wat is het? Behalve een kokosdrankje☺

Dawet komt veel voor in de Surinaamse keuken, het is een roze drankje wat bestaat uit veel ingrediënten afkomstig van Suriname. Maar wist je dat het oorspronkelijk eigenlijk uit Indonesië kwam, genaamd als Tjendoll of Cendol? En dat de Javanen die naar Suriname hebben meebracht?

Langzamerhand hebben de Surinamers er een andere twist aan gegeven, in plaats van het originele groen hebben ze het roze gemaakt. Lees verder in mijn blog voor het recept: Paden-Dawet Recept. Zo kan je Dawet in verschillende manieren maken, velen houden van de maizena of u kunt ook jonge kokosvlees vlokjes (sliertjes) in de Dawet mixen in de plaats van Maïzena vlokjes. Er is toch wel een verschil tussen de smaken vooral hoe de vlokjes of sliertjes van Tjendol (Indonesisch recept) op een andere manier gemaakt zijn dan in de Dawet.

Het heerlijke Surinaams drankje is gemaakt als tussendoortje, om heerlijk af te koelen bij warme tempraturen, want dat hebben ze daar wel nodig! Dus wil je ook eens wat nieuws proberen, probeer dan dit! Het is het ideale recept, want Dawet is makkelijk te maken en bovendien erg lekker.

Surinaamse Dawet Recept

Surinaamse Dawet

Laten we beginnen met het verzamelen van de volgende ingrediënten:
Print Pin

Ingredients

Notes

 • Het bereiden van de Maïzena vlokjes:
  • Neem 300 ml en kook deze samen met 3 eetlepels maïzena tot een stijve papje op laag vuurtje. Kijk denk eraan we willen de vloeistof niet te stijf hebben, zodat je er amper doorheen komt, het moet nog door een zeef kunnen.
  • Bereid vervolgens een bak met ijskoud water en ijsblokjes erin voor.
  • Als de pap klaar is en nog warm, pak dan een klein zeefje (zeef met grote mazen of met een schuimspaan).
   Tip: Andere manier om dit te doen is met een plasticzakje, ziplock bijvoorbeeld. Doe de pap in de zak en knip een klein gaatje onder in de linker of rechter punt van de zak om kleine sliertjes of druppels er doorheen te laten. Denk er wel aan, dit kan wat meer tijd kosten, je hebt er geduld bij nodig.
  • Schep steeds een beetje maïzena pap in de zeef en de druppels die in het water vallen worden kleine sliertjes of bolletjes.
  • Het koude water zorgt ervoor dat de maïzena sliertjes stevig worden en niet uitelkaar zullen of aan elkaar gaan plakken.
 
 • Het bereiden van de Siroop:
  • Breng 300 milliliter water met suiker aan de kook. Wanneer de suiker gesmolten is wordt een siroop.
  • Vervolgens laten we de siroop ongeveer 10 minuten koken met het citroengras in het water.
  • Laat deze vervolgens een half uur intrekken.
   Tip: Om tijd te besparen kunt u deze handeling ook een dag voordat u Dawet gaat maken uitvoeren.
  • Nadat het citroengras goed is ingetrokken kunt u het uit het water halen.
  • Laat de siroop afkoelen en breng deze op smaak met de cola- en roze- essence.
   Tip: Tegenwoordig bestaat er ook al Dawet essence.
 
 • Als laatste het bereiden van de kant en klare Surinaamse Dawet:
  • Neem mooie glazen en schenk een laagje siroop erin vervolgens een beetje kokosmelk tot aan de helft. Daarna leng je het aan met water.
   i. Tip: Het is ook lekker om gecondenseerde melk toe te voegen.
   ii. Tip: In plaats van maïzena sliertjes kan ook jong kokosvlees uit blik worden gebruikt of natuurlijk kan je een kokosnoot de vlokjes raspen.
  • Doe hier ook een mespuntje zout in. Klink een beetje raar, maar het veranderd meteen de smaak. Zoals de echte Dawet uit Surinaamse hoort te smaken.
  • Doe de maïzena vlokjes erin met 2 ijsblokjes. Proef zelf of je het zoet genoeg vindt, want de ene is meer een zoetekauw als de ander.

Blijf mijn Surinaamse Blog volgen voor heerlijke Javaanse- en Surinaamse recepten, want binnenkort zal ik ook mijn Dawet ijsblokjes en Dawet Icecream met jullie delen.

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters