Scroll Top
Surinaamse Dranken, Fernandes Tropische Dranken

Surinaamse Bedrijven op de Nederlandse Markt.

Fernandes Softdrink: JuneLine
Fernandes Softdrink

Op mijn blog wil ik het vandaag hebben over de Surinaamse bedrijven die zich hebben weten te ontwikkelen tot grote namen op de Nederlandse markt, via marketing en branding. Hoe kregen zij dit voor elkaar? Dat is mijn fascinatie.

Laten we het tropische soft drankje ‘Fernandes’ eens nemen als voorbeeld. Het is van oorsprong een Surinaamse soft drink. Fernandes heeft het voor elkaar geschopt om hun naam tot in de huizen van elke Nederlander bekend te maken.

In Suriname was het al langer een huishoudmerk, daar werd je groot gebracht met dit drankje. Je ouders kenden het en elk kind wilde het drinken. In de jaren zeventig kwamen veel Surinamers naar Nederland toe. De tijd was rijp voor Fernandes om mee te verhuizen. Ze rolden toen hun product uit op de Nederlandse markt.

 

Kruidenierswinkel Fernandes in Paramaribo  

Het begon allemaal in het jaar 1910 toen Isaak Fernandes een kleine kruidenierswinkel openende in Paramaribo. Het Surinaamse bedrijf behaalde gestaagde groei en breiden hun kernproces uit. Het bedrijf ging verder tot bakkerij en later had het ook aandelen in de houthandel en de zeepproductie.

De zoon van Isaak, Jule, nam de winkel over van zijn vader. Toen gingen de zaken pas echt goed lopen. Jule wist namelijk in 1938 de exclusieve bottel rechten voor Suriname van de Coca-Cola-franchise te verwerven. Door deze rechten mochten ze een soft drink produceren gericht op de Surinaamse markt. Dit is het tropische drankje ‘Fernandes’ geworden zoals wij die kennen. Het enige verschil is dat er een groter assortiment is dan vroeger.

 

Assortiment

Fernandes heeft momenteel negen smaken frisdrank op de markt:

  • Cherry Bouquet
  • Green Punch
  • Super Pineapple
  • Red Grape
  • Pink Melon
  • Sparkling Coco
  • Purple Sensation
  • Cream Ginger
  • Guaraná

Branding

Fernandes richt zich op een bepaalde doelgroep, een jongere, down-to-earth demografie. Fernandes probeert deze doelgroep aan te spreken door het tropische soft drankje te associëren met een ​​’feel-good moment’. Het logo dat in de jaren 80 is bedacht inspireert deze marketing en branding strategie. De palmboom, zon en felle kleuren staat voor het ‘Celebrating the Sunny & Palmtrees’. Hiermee probeert Fernandes het gevoel op te roepen dat men krijgt bij een zonvakantie met een stralende blauwe zee, witte stranden en palmbomen. Wat een mooie omschrijving is van Suriname. Met dit beeld en gevoel probeert Fernandes zich te associëren en daarmee de doelgroep aan te spreken.

Wat mij dus zodanig opvalt en dat echt tot uiting komt in hun marketing en branding is de multiculture samenleving dat we in Suriname hebben. De marketing strategie van United colors of benetton, alle mix culturen, alle bevolkingsgroepen van Suriname komen constant in hun marketing uiting tot leven. Suriname staat natuurlijk ook erg bekend voor heerlijk eten, de combinatie van Lekker Surinaams eten gaat natuurlijk met Fernandes Softdrink.

 

Marketing

Elke verpakking van Fernandes kun je levendig en opbeurend noemen, overeenkomend met de ‘feel-good’ attitude. Hun manier van marketing is zich zo in de markt te positioneren dat herkenning de sleutel is. Felle kleuren, een duidelijke boodschap en een goede relatie met klanten onderhouden.

Dit laatste doen ze bijvoorbeeld door hun banden met de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap te versterken. Ze zetten zich in, sponseren en zijn aanwezig op grote feesten uit deze cultuur. Hiermee behouden ze hun banden en creëren ze de associatie tussen een ‘feel-good’ moment en Fernandes.

Fernandes heeft een nieuw formaat drankjes op de de Surinaamse markt gebracht; Fernandes Petfles 250ml, deze heb ik nog niet gezien op de Nederlandse markt, de Surinaamse Toko in Nederland.  Alhoewel ik niet denk dat dit een wereldwijde verandering in de bedrijfsstrategie betekent, denk ik wel dat ze constant innoveren en zoeken naar nieuwe kansen.

Surinaamse Tropische dranken Fernandes
Surinaamse Tropische dranken Fernandes 250ml

 

 

Missie

Hun missie is het streven naar het leven van mensen wereldwijd te verrijken door een gevarieerde portfolio van hoogwaardige en innovatieve producten, diensten en merken aan te bieden die anticiperen op de steeds veranderende behoeften en verwachtingen van mensen en deze te overtreffen.

Wat een manier van denken! Het is bijzonder om te zien hoe dit bedrijf zich ontwikkeld. Het is een prachtig voorbeeld van een goede combinatie van de passie van individuen, een geweldig product en een goede marketing campagne.

 

 

 

Related Posts
Editor's Picks