Seroendeng is een typisch droog bijgerechtje uit de Indonesische – Javaanse keuken. Geraspte kokosnoot (klapper) vormt het essentiële onderdeel van Seroendeng. Vers geraspte kokosnoot, in plaats van geraspte kokosnoot overgebleven van het maken van kokosmelk, geeft een rijkere smaak. Het kokosvlees moet een jonge kokosnoot zijn maar heeft een stevige textuur en geraspt om lange stukjes te maken.

Om Seroendeng te maken, worden specerijen en kruiden zoals uien, knoflook, koriander poeder, bruine suiker of goela djawa, tamarinde, laurierblaadjes (daun salam), citroenblad (salamblad) en laos (galangal) vermalen tot een pasta en gebakken. Dan wordt geraspte kokosnoot gebakken (gebakken met minimale of zonder olie) tot ze goudbruin is en gemengd met de kruidenpasta. Geroosterde pinda’s kunnen worden toegevoegd voor extra knapperige textuur en smaak.

Je kunt het na bereiding enkele maanden in potten bewaren.

Seroendeng kan worden gemengd met vlees in gerechten, bekende rijsttafel gerechten zoals Rendang (rundvlees gerecht). Heerlijk bovenop gerechten zoals kip satéstokjes, nasi, ajam smoor, sperziebonen of strooi het over Ketan (plakrijst).

Seroendeng ingrediënten - Javaans Recept

Seroendeng ingrediënten – Javaans Recept


Print Recept
Seroendeng Recept
Om Seroendeng te maken, worden specerijen en kruiden zoals uien, knoflook, koriander poeder, bruine suiker, tamarinde, laurierblaadjes (daun salam), limoenblaadjes (salamblad) en laos (galangal) vermalen tot een pasta (boemboe) en gebakken. Dan wordt geraspte kokosnoot droog gebakken tot ze goudbruin is en gemengd met de kruidenpasta. De goudbruine geroosterde & gebakken pinda's kunnen worden toegevoegd voor extra knapperige textuur en smaak.
Seroendeng ingrediënten - Javaans Recept
Cook Time 15
Servings
Ingredients
Maak uw boemboe (pasta) in een oelekan
Ingeval u geen Goela Djawa kunt vinden
Cook Time 15
Servings
Ingredients
Maak uw boemboe (pasta) in een oelekan
Ingeval u geen Goela Djawa kunt vinden
Seroendeng ingrediënten - Javaans Recept
Instructions
  1. Boemboe voorbereiding: Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Fijn wrijven van de ingrediënten samen in een oelekan: trassi, laos, goela djawa, uien, knoflook
  2. Verhit de olie in een wok en vermeng de geraspte kokos met de boemboe pasta. Fruit dit in de wok met de olie.
  3. In geval dat u geen Goela Djawa kunt vinden: Voeg Asem (= tamarinde) met heel weinig water overgieten en een beetje kneden. Dit bij de gefruite massa doen met bruine suiker.
  4. Roerbak hierin het kokosmengsel gedurende circa twee minuten. Schep de salam blaadjes en citroengras erdoor.
  5. Voeg de kruiden toe, zoals de koriander-, komijnpoeder en zout toe
  6. Roerbak het mengsel tot het gelijkmatig bruin is en al het vocht verdampt is. Schep het mengsel in een kom.
  7. Rooster in de nog vette wok de pinda’s onder voortdurend omscheppen tot het mooi goudbruin is.
  8. Meng de geroosterde pinda’s door het kokos mengsel, verwijder de salamblaadjes en de laos en laat de Seroendeng afkoelen.
Recipe Notes

Vegetarische variatie

  • Geen trassi gebruiken, en verder bereiden als hierboven
  • Seroendeng is enkele weken houdbaar, mits bewaard in een goed gesloten pot.