Scroll Top
bruine bonen met rijst & zoutvlees recept
Ook wel BBR of BB&R genoemd
bruine bonen met rijst & zoutvlees recept

Bruine Bonen recept

In mijn vorige blog post over de gezondheidsvoordelen van bruine bonen kwam je te weten waarom bruine bonen een belangrijk ingrediënt is in de Surinaamse keuken. Zo heb je bijvoorbeeld recepten zoals rijst met bruine bonen – dit recept is niet enkel erg populair in Suriname, het is dan ook nog eens heel gezond. Zelf eet ik graag bruine bonen met rijst en zoutvlees. Wat volgt is mijn eigen receptje. Met dit Surinaams recept kan je makkelijk 4 personen blij mee maken. Daarnaast vertel ik er ook even bij dat ik bruine bonen uit blik of uit een pot gebruik in plaats van verse (droge) bruine bonen. Indien je meer informatie over het verschil tussen bruine bonen uit blik en verse bruine bonen,wat zijn bruine bonen?

Surinaamse bruine bonen met rijst wordt vaak geserveerd met zoutvlees, kip en andere vleessoorten waar onder rund. Daarnaast doen heel wat mensen er ook varkensstaartjes (agutere/rabu en/of gerookte- varkenskrabbetjes erbij.) Je kan bruine bonen met rijst het best vergelijken met SNERT (groene erwten soep), waarbij het met rijst wordt geserveerd. Een tip die ik graag geef is: Dit gerecht is de volgende dag lekkerder, alle ingrediënten zijn dan goed ingetrokken in het gerecht.

bruine bonen met rijst & zoutvlees recept
Bruine bonen met rijst & zoutvlees recept

Wist je trouwens dat de Surinaamse zanger Max Woiski was die de term BB met R voor het eerst gebruikte? Hij gebruikte deze afkorting in zijn liedjes tijdens de jaren vijftig en nu is weet iedereen dat BB met R voor bruine bonen met rijst staat!

‘Ik vraag je voor een keertje te eten bij mij

Je neemt je vrouwtje mee en je kinders er bij

Je krijgt toch geen kalkoen of een vers kievitsei

Maar wat je bij me eet, zing ‘t refreintje met mij:

B. B. met R. dat is bruine bonen met rijst’

bruine bonen met rijst & zoutvlees recept

Bruine Bonen met Rijst & Zoutvlees

Ook wel BBR of BB&R genoemd
Print Pin
Servings: 4

Ingredients

Notes

Zoutvlees ontzouten ~ Basis Recept:
Zoutvlees maken is erg simpel. Je kan zoutvlees een half uurtje uitkoken, hoewel heel wat mensen tegenwoordig het zoutvlees tweemaal koken zodat het goed ontzouten is. Daarna snij je het zoutvlees in kleine stukjes. Voor meer informatie over zoutvlees; "Wat is zoutvlees?"

Bruine Bonen met rijst & Zoutvlees Recept:

  1. Trek een bouillon van Rund (Sukadelappen en/of Schenkel) met 350 ml water en doe er 2 maggi blokjes erbij
  2. De gemarineerde kippenvlees (marineren met Aromat / maggi blokjes en zwarte peper) lichtjes in olie bakken
  3. De kipstukjes uit de pan halen en vervolgens de uien en knoflook frituren en de gesneden tomaten erbij doen
  4. Vervolgens de klein gesneden uitgekookte zoutvlees bij doen en 5 minuten door laten sudderen
  5. De gebakken kip stukken en het rundvlees (sukade lappen) erbij doen en met 150 ml. Water 5 a 10 minuten laten door sudderen, de tomaten puree toevoegen
  6. De bruine bonen (fles of blik) in de pan met de bouillon laten opkoken, aan te bevelen om de 1/3 van de bruine bonen te pureren, waardoor het gerecht aandikt en de smaak van de bonen tot zijn recht komt
  7. De gestoofde vleessoorten toevoegen bij de bruine bonen & bouillon
  8. De 3 takken fijngesneden Selderij (of soepgroenten), suiker, de piment korrels en 1 stuk verse peper toevoegen en 10 tot 15 minuten op een heel zacht pitje laten door koken
  9. Ook mogelijk om Knakworst bij te doen (heel kind vriendelijk)
  10. Dit gerecht met gekookte rijst opdienen
TIP: Voor de lekkerbekjes die een extra dimensie aan het gerecht willen geven, de uitgekookte varkensstaart en gerookte krabbetjes bij doen bij het stoven van de vleessoorten. Een lekkere sambal zuur goed (komkommer, rode uien of augurken) en gebakken rijpe bak bananen, maken dit gerecht volledig.
Let op: Dit gerecht goed laten afkoelen, alvorens in de koelkast te bewaren.
Goed roeren zodat de hitte ontsnapt en niet met een deksel afdekken alvorens het volledig is afgekoeld. Het kan anders gaan verzuren.
SMAKKELIJK ETEN
 

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters