Scroll Top

Pompoen is een groente die bijna over de hele wereld gegeten wordt: van India tot de Verenigde Staten, van Nederland tot Suriname. Hoewel pompoenen erg decoratief zijn en natuurlijk ook gebruikt worden tijdens Halloween is het ook een erg lekkere en gezonde groente. Ik wilde altijd het verschil weten van de pompoenen, want er zijn namelijk meer dan 45 soorten pompoenen.

Indien je graag meer wil weten over pompoenen kan je terecht bij mijn blog post over wat is pompoen. Daarnaast heb ik ook de gezondheidsvoordelen van pompoen opgelijst en kan je hier een lekker receptje vinden: pompoen met zoutvlees.


SOORTEN POMPOEN VOOR HEERLIJKE GERECHTEN

 

Er zijn heel wat soorten pompoenen beschikbaar – zowel sierpompoenen als pompoenen die je kan eten.

Wanneer we naar de eetbare pompoenen kijken zien we dat de suikerpompoen, de taartpompoen, de kaaspompoen en de Japanse pompoen het populairst zijn. Ook de Sprookjespompoen en de Witte Lumina pompoenen zijn erg lekker en worden vaak in gerechten gebruikt.

Ik heb hier alvast een klein overzicht gemaakt van de lekkerste en beste soorten pompoen met een foto.

 1. De Fles Pompoen of Butternut Squash

  Fles PompoenIn de Verenigde staten is de fles pompoen of Butternut Squash veruit een van de meest populaire pompoenen – vooral omdat deze soort zo veelzijdig is.

  De butternut squash is lekker in milde soep en kan gebakken of geroosterd worden. Daarnaast is deze pompoen vrij zacht waardoor je hem makkelijk kan pureren zonder dat er vezelige stukjes inzitten of raspen voor een heerlijke frisse en gezonde salade.

  De Fles pompoen kan je in verschillende groottes kopen en is bijna het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar. De fles pompoen wordt vaak gebruikt voor pompoen soep en de Surinaamse Pompoen met zoutvlees.

 2. Muskaat pompoen of Cheese Pumpkin

  Muskaat Pompoen @ Moony4ever
  Muskaat Pompoen @ Moony4ever

  Wanneer je op zoek bent naar een goede pompoen om in je zoetigheden zoals pompoentaart te verwerken zit je met Muskaat pompoen of kaaspompoen goed. Deze pompoen heeft een hoog suikergehalte en kan worden geserveerd in hartige desserts of als voorgerecht. Het vruchtvlees is erg zoet en zacht maar bezit heel wat vezels. Muskaat Pompoen heeft een nootachtige en kruidige smaak, vandaar de naam Muskaat Pompoen (Nootmuskaat). Zeker geschikt om te bakken zoals in ovenschotels en hartige soepen.

  De Muskaatpompoen is middelgroot en dankt de naam kaaspompoen aan zijn vorm: plat, rond en geribd.

  De pompoen zelf ziet er licht oranje of beige uit terwijl het vlees van de pompoen kaneeloranje van kleur is.

 3. De Gewone Pompoen of winterpompoen

  Gewone Pompoen - Verschillende Pompoenen
  Gewone Pompoen – Verschillende Soorten Pompoenen

  Een van de meest bekende pompoenen is de gewone pompoen of winterpompoen. Heel wat mensen hebben deze pompoenen in de tuin staan omdat ze erg makkelijk groeien. Toch is het goed om weten dat de Gewone Pompoen erg weinig smaak heeft.

  Het is dus best om deze pompoen te gebruiken in een gerecht waar andere ingrediënten – denk bijvoorbeeld maar aan Surinaamse chutneys of kruiden, de belangrijkste smaakmakers zijn.

  De winterpompoen kan tot 45 kilo wegen en het vruchtvlees ziet er lichtoranje tot geel uit.

 4. De Oranje Hokkaido of Japanse Pompoen

  Hokkaido Pompoen - Verschillende Pompoenen
  Hokkaido Pompoen – Pompoenen voor uw recepten

  De Oranje Hokkaido is een pompoen met donkeroranje vruchtvlees en een zachte schil. Je kan deze pompoen dan ook perfect eten zonder hem eerst te hoeven schillen. Deze pompoen is perfect om soep mee te maken of om te bakken in de oven. Met de de hokkaido pompoen kan je vrijwel in alle soorten recepten gebruiken, zelfs met schil en al te eten!

  Hoewel hij erg nieuw is in Nederland kun je deze Japanse pompoen al maar vaker in de Nederlandse supermarkten vinden.

  Voor je deze pompoen eet is het aan te raden dat je hem even wast en de pitjes eruit doet.

  Nog nooit eerder de Hokkaido pompoen uitgeprobeerd dus dit staat op mijn inkoop & recepten lijst genoteerd. Dus hopelijk binnenkort een recept van de Hokkaido Pompoen soep.

 5. De Spaghetti pompoen

  Een laatste populaire en lekkere pompoensoort is de spaghettipompoen. Deze Japanse pompoen valt uiteen in spaghettiachtige vezels wanneer hij gejookt wordt – vandaar de spaghetti pompoen.

  Deze pompoen is erg populair bij mensen die een glutenarm dieet volgen gezien hij boordenvol vezels zit en een goed alternatief is voor pasta.

  Spaghetti Pompoen - Verschillende Pompoenen Spaghetti Pompoen – Verschillende Pompoenen

 

Related Posts
Editor's Picks
Clear Filters

Comments (1)

[…] Het gerecht uit Curaçao dat ik het allerliefst eet is Arepa di Pampuna – een overheerlijk pompoen gerecht. Natuurlijk is het onbegonnen werk om al deze heerlijke gerechten uit Curaçao te […]

Comments are closed.